Beneficiile masajului prenatal

In sarcina organismul matern sufera unele transformari ce sunt insotite de cele mai multe ori de senzatii neplacute si disconfort general. Pe masura ce sarcina avanseaza, numarul kilogramelor indicate de cantarul tau se va tot mari. Cresterea in greutate corporala se resimte la nivelul talpilor ce devin tensionate pana la durere, datorita faptului ca ele sustin toata greutatea corpului atunci cand stai in picioare. Suplimentar, datorita hormonilor specifici graviditatii, curbura plantara (scobitura piciorului) poate suferi transformari pana la aparitia platfusului (picior plat).

masaj prenatal talpa

Pentru prevenirea si tratarea acestei transformari, recomand masajul talpilor, dar atentie, nu reflexoterapie. Putem fi tentati sa tratam unele manifestari aparent patologice prin reflexoterapie, lucru total contraindicat, datorita faptului ca ele sunt de fapt doar unele „efecte secundare” ale starii de graviditate.

Majoritatea femeilor insarcinate, preponderent spre sfarsitul perioadei de sarcina, acuza senzatia de „picioare grele”. Acestea se umfla datorita retentiei de apa, fenomen denumit medical – edem.

Masajul membrelor inferioare are efectul de a combate edemele prin ajutarea circulatiei venoase de intoarcere a sangelui. Un remediu destul de eficient este masajul, cunoscut sub numele de masaj prenatal. Aceasta tehnica a fost primita cu multa bucurie si entuziasm si a devenit in scurt timp una dintre cele mai populare metode de relaxare in randul femeilor gravide.

Dedicat in special femeilor gravide, acest masaj este diferit de tipurile obisnuite de masaj. Pozitia cea mai indicata in aceste circumstante este culcat, pe-o parte. Ca sa nu ai surprize, intreaba din timp ce tehnica se aplica la centrul la care vrei sa mergi pentru masaj.

graviduta_iStock_000014723954XSmall_mica

Iata cateva beneficii ale masajului prenatal:

1. Calmeaza durerile de oase – masajul suedez este de preferat in sarcina si pentru ca este asociat cu calmarea durerilor de oase si a schimbarilor din sistemul circulator provocate de fluctuatia hormonilor de sarcina.

2. Reduce edemele – edemele sau umflaturile incheieturilor aparute in timpul sarcinii sunt cauzate adesea de ingreunarea circulatiei si cresterea presiunii exercitate de uterul in continua expansiune asupra vaselor de sange. Masajul stimuleaza tesutul moale si reduce acumularea fluidelor la nivelul articulatiilor umflate.

3. Atenueaza durerile nervoase – multe gravide se plang de dureri ale nervului sciatic aparute in ultimul trimestru de sarcina. Presiunea uterului cauzeaza tensiune in muschii pelvisului si ai spatelui, dar si in muschii de sus si de jos ai picioarelor. Ca urmare, acestea se umfla si afecteaza si muschii vecini. Masajul facut cu regularitate reduce semnificativ durerea nervului sciatic in timpul sarcinii.

4. Reduce migrenele si imbunatateste calitatea somnului.

5. Reduce starile de anxietate si simptomele de depresie.

6. Favorizeaza un travaliu mai scurt si mai putin dureros si imbunatateste starea de sanatate a nou-nascutului.

Sfatul meu: Bucura-te de o ora de relaxare cu ajutorul unui masaj ca la carte, lasa-te in voia simurilor si rasfata-te cat mai mult posibil: meriti din plin!